Predavanje Gjaltona Rinpočeja

Vabimo vas na predavanje Gjaltona Rinpočeja, vélikega duhovnega mojstra in učitelja vadžrajanskega budizma, z naslovom Pojmovanje praznine v budizmu vadžrajana, ki bo potekalo 29. 9. 2022 ob 16. uri v predavalnici 34 na Filozofski fakulteti. Predavanje bo v angleškem jeziku.

Kratek življenjepis sedmega Gjaltona Rinpočeja

Šesti Gjalton Rinpoče je bil eden izmed vidnejših učencev enajstega Čamgona Kentinga Taija Situpe. Njegova Svetost šestnajsti Karmapa mu je za njegove visoke dosežke in učenost podelil častitljiv naziv linije Kenčena Kagju. Njegovo Svetost šestnajstega Karmapo je šesti Gjalton Rinpoče spremljal na njegovem svetem obisku v Indiji in se v državi Sikkim, ki leži v severnem predelu dežele, ustalil kot duhovni učitelj preminulega sikkimskega kralja Tašija Namgjala, vse dokler ni leta 1970 tu tudi umrl.

Sedanji, sedmi Gjalton Rinpoče se je leta 1980 rodil v Sikkimu. Leta 1983 ga je prepoznal in pozneje tudi ustoličil Guru Vadžradhara, dvanajsti Čamgon Kenting Tai Situ Rinpoče. Leta 1989 je Gjalton Rinpoče v Samostanskem sedežu Palpung Šerabling začel s formalnim tradicionalnim samostanskim urjenjem pod vodstvom Čamgona Kentinga Taija Situpe. Uril se je v branju, pisanju in tibetanski slovnici, se na pamet učil obredne tekste, se mojstril v izdelovanju maslenih skulptur (torma), peščenih mandal in usvajal znanje o posebnih obrednih plesih, ki jih izvajajo lame. Študiral je tudi budistično filozofijo. Leta 2003 je bil imenovan za mojstra Vadžre Samostanskega sedeža Palpung Šerabling in prevzel odgovornost, da bdi nad duhovnimi oziroma verskimi aktivnostmi centra. V letih, ki so sledila, je prejel številna učenja, ustna izročila, razne napotke in opolnomočenja od Guruja Vadžradhare, dvanajstega Čamgona Kentinga Taija Situpe, vključno s transmisijo globoke meditacije Mahamudre leta 2010. Svoj tradicionalni triletni meditativni umik je uspešno zaključil leta 2014.

Rinpoče redno obiskuje številne budistične centre in centre, povezane s samostanom Palpung v različnih državah, kjer kot predstavnik Guruja Vadžradhare, dvanajstega Čamgona Kentinga Taija Situpe, podeljuje učenja, iniciacije in izvaja obrede.

*

V organizaciji budističnega centra Palpung Ješe Čöling, Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Inštituta za študije meništva in kontemplativne znanosti

Letak

 

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon