Travma in spomin v vizualnosti: odzivi v sodobni umetnosti in politika spomina

Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete vabi na gostujoče predavanje dr. Mie Dore Prvan z naslovom Travma in spomin v vizualnosti: odzivi v sodobni umetnosti in politika spomina. Predavanje bo potekalo v sredo, 15. 3. 2023, ob 18. uri v predavalnici 18. 

Predavanje Travma in spomin v vizualnosti: odzivi v sodobni umetnosti in politika spomina se opira na tri sodobna področja – študije travme in spomina, sodobno umetnost nezahodnih umetniških kanonov in politično zgodovino – in jih povezuje z izborom umetniških del, ki so jih ustvarili indijska umetnica Nalini Malani (r. 1946, Karachi), kolumbijska umetnica Doris Salcedo (r. 1958, Bogota) in južnoafriški umetnik William Kentridge (r. 1955, Johannesburg). Malani, Salcedo in Kentridge ustvarjajo umetniška dela od sredine dvajsetega stoletja dalje, znotraj konteksta 'svetovne kulture politike spomina in umetnosti spomina', ki je odziv na politične pretrese, nasilje in vojne. Našteti umetniki se na dogajanja v svojih državah odzivajo v vizualnem jeziku preko novo izumljenih medijev ter tako ustvarjajo dela, ki delujejo kot pričevanje, kot dokument znotraj širše politike spomina. V tem kontekstu bo predavanje predstavilo ožji izbor umetniških del v luči dveh konceptov, travme in spomina, in ponudilo refleksijo o nalogi tovrstnih del v sedanjosti.

Mia Dora Prvan je magistrirala iz azijskih in afriških študij ter političnih in družbenih ved na Univerzi Ca'Foscari v Benetkah in Univerzi v Ljubljani ter doktorirala na Univerzi v Bonnu. Predava na različnih evropskih univerzah in trenutno dela na umetniškem projektu v partnerstvu z Združenimi Narodi v New Yorku.  

Vabilo

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon