Prevajalska delavnica in pogovor z Evo Baltasar

Društvo slovenskih književnih prevajalcev v sodelovanju s KUD Sodobnost International in Oddelkom za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete vabi na prevajalsko delavnico in pogovor s katalonsko pesnico in pisateljico Evo Baltasar, ki bo v petek, 24. novembra 2023, ob 8.50 v predavalnici 030 (v kleti) na Filozofski fakulteti.

Na delavnici z avtoričinimi besedili in na pogovoru bo kot gostja sodelovala tudi prevajalka Veronika Rot. Dogodek bo povezovala lekt. mag. Hristina Vasić Tomše. Dogodek bo potekal v katalonščini in slovenščini.

Eva Baltasar je uveljavljena katalonska pesnica in pisateljica. Objavila je že deset pesniških zbirk, ki so prejele različne nagrade, roman Permafrost, ki je izšel letos v slovenskem prevodu Veronike Rot pri založbi KUD Sodobnost International, pa je njen prozni prvenec. Zanj je leta 2018 prejela nagrado katalonskih knjigarnarjev Premi Llibreter. Permafrost je prvi roman iz trilogije, v kateri so glavne protagonistke in prvoosebne pripovedovalke tri zelo različne ženske. Drugi roman, Boulder, je izšel leta 2020, zanj je bila avtorica leta 2023 nominirana za prestižno Bookerjevo nagrado; tretji, Mamut, pa leta 2022.

Veronika Rot je diplomirana hispanistka in filozofinja, na izpopolnjevanju na Avtonomni univerzi v Barceloni pa se je poglobila tudi v učenje katalonščine in raziskovanje katalonske literature. Prevaja iz španščine in katalonščine, med drugim je prevedla dela uveljavljenih avtorjev in avtoric, kot so Cervantes, Vargas Llosa, Roberto Bolaño, Carlos Ruiz Zafón, Isabel Allende, Jaume Cabré, Enrique Vila-Matas, Nona Fernández, Guadalupe Nettel, Sergi Pàmies. Jezikovno spretnost brusi tudi s prevodi otroških in mladinskih del.

Vabilo

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan