Zločin nikoli ne zastara: 31. obletnica izbrisa

Letos mineva 31 let od izbrisa 25.671 oseb iz Registra stalnega prebivalstva Republike Slovenije. To so več kot tri desetletja neštetih borb za preživetje in prizadevanj za popravo hudih socialnih, ekonomskih, zdravstvenih in drugih posledic tega nezakonitega dejanja slovenskih oblasti. Izbris je zločin, ki se ne bi smel zgoditi in se ne sme ponoviti. Za to, da se ne ponovi, moramo kritično reflektirati in javno obsojati mehanizme izključevanja, ki se vsakodnevno pojavljajo v različnih oblikah. Poleg tega moramo poskrbeti, da bo izbris vpisan v kolektivni spomin, v uradno zgodovinopisje, v učbenike ter da ga bodo mlajše generacije poznale, razumele in se ga spominjale kot sistematično kršitev človekovih pravic prebivalcev in prebivalk Slovenije. 

Dogodki v petek, 24. 2. 2023

  • 10.4512.30 v predavalnici 9 na Fakulteti za socialno delo: pogovor z osebami z izkušnjo izbrisa o tem, kako so izvedele, da so izbrisane, kakšne posledice je to prineslo v njihova osebna in družinska življenja in o dolgoletnem boju za popravo krivic (dogodek soorganizirajo Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete in Fakulteta za socialno delo).
  • Ob 13.00 na Gallusovem nabrežju: otvoritev razstave portretov Boruta Kranjca z naslovom 31 let s(r)amote (dogodek organizira Amnesty International).
  • 16.00 – 18.00 v Participativni Avtonomni Ljubljanski Coni – Placu: vezenje očes na spominsko platno »izbrisani pogledi« z Umetniškim kolektivom projekta Politika dotika.
  • 18.00 – 20.00 v Placu: predstavitev platna in spominjanje na Mirjano Učakar, dolgoletno borko in neustrašno aktivistko Civilne iniciative izbrisanih prebivalcev.
  • Od 20.00 dalje v Placu: DJ Irfan.

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan