Oddelek za umetnostno zgodovino

Ciklus predavanj o platnenih nosilcih

Ob razstavi Od blizu v Moderni galeriji se z naslednjo sredo začenja ciklus predavanj o platnenih nosilcih. Vse, ki se kdaj znajdejo pred pripravo platnenih nosilcev za slike ali se srečujejo s poškodbami le-teh, ali pa kar vse, ki jih tema zanima, vljudno vabimo, da se (zaradi vodenja evidence udeležencev) prijavijo na izobrazevanje@mg-lj.si ter obiščejo katero od predavanj.

Prvo predavanje bo posvečeno predvsem tehnologiji pravilne priprave platnenega nosilca, v naslednjih dveh srečanjih pa bo izpostavljena konservatorsko-restavratorska problematika.


 

sreda, 8. marec | 17.00–18.00 | Vloga platnenega nosilca slike in njegova priprava

Platno kot nosilec slikovnih plasti ima pri izdelavi slike pomembno vlogo. Priprava platna določa sliki teksturo in barvo. Predstavljeni bodo načini priprave slikarskega platna od baroka do danes in pomembna vodila pri izbiri in pripravi platna za sliko. Obvezne prijave na izobrazevanje@mg-lj.si.

Predavateljica Lucija Močnik Ramovš, konservatorka-restavratorka.

 

sreda, 22. marec | 17.00–18.00 | Reševanje poškodovanih slikarskih nosilcev

Platneni nosilci slik z leti pogosto postanejo šibki in krhki, marsikdaj pa so na njih tudi raztrganine, luknje in druge poškodbe. Predstavljeno bo, kako so se s poškodbami na slikarskih nosilcih konservatorji-restavratorji spopadali v preteklosti in kako bi k istim poškodbam pristopili danes. Obvezne prijave na izobrazevanje@mg-lj.si.

Predavateljica Liza Lampič, konservatorka-restavratorka.

 

četrtek, 23. marec | 17.00–18.00 | Kaj in kako z voščeno-smolnim podlepljanjem

Voščeno-smolno podlepljanje vpliva na fizikalne, materialne in estetske karakteristike slike. Kako obravnavati te slike danes in prihodnosti?

Prestavljena bodo nova spoznanja ter smernice za konservatorsko-restavratorske posege na tovrstnih slikah, ki smo jih soustvarili udeleženci Master Classa Dutch Method Unfolded, ki je nastal v sodelovanju z Univerzo v Amsterdamu in Canvas Initiative Getty Foundation. Obvezne prijave na izobrazevanje@mg-lj.si.

Predavateljica Simona Škorja, konservatorka-restavratorka.

Notices

The Central Humanities Library

OHK FF departmental libraries during Easter holidays

Department of English

Change of Office Hours Lilijana Burcar

Department of Geography

Change of Office Hours Mojca Ilc Klun

Department of Archaeology

Change of Office Hours Katarina Katja Predovnik

Department of Romance Languages and Literatures

Change of Office Hours Jasmina Markič