Oddelek za umetnostno zgodovino

Ciklus predavanj o platnenih nosilcih

Ob razstavi Od blizu v Moderni galeriji se z naslednjo sredo začenja ciklus predavanj o platnenih nosilcih. Vse, ki se kdaj znajdejo pred pripravo platnenih nosilcev za slike ali se srečujejo s poškodbami le-teh, ali pa kar vse, ki jih tema zanima, vljudno vabimo, da se (zaradi vodenja evidence udeležencev) prijavijo na izobrazevanje@mg-lj.si ter obiščejo katero od predavanj.

Prvo predavanje bo posvečeno predvsem tehnologiji pravilne priprave platnenega nosilca, v naslednjih dveh srečanjih pa bo izpostavljena konservatorsko-restavratorska problematika.


 

sreda, 8. marec | 17.00–18.00 | Vloga platnenega nosilca slike in njegova priprava

Platno kot nosilec slikovnih plasti ima pri izdelavi slike pomembno vlogo. Priprava platna določa sliki teksturo in barvo. Predstavljeni bodo načini priprave slikarskega platna od baroka do danes in pomembna vodila pri izbiri in pripravi platna za sliko. Obvezne prijave na izobrazevanje@mg-lj.si.

Predavateljica Lucija Močnik Ramovš, konservatorka-restavratorka.

 

sreda, 22. marec | 17.00–18.00 | Reševanje poškodovanih slikarskih nosilcev

Platneni nosilci slik z leti pogosto postanejo šibki in krhki, marsikdaj pa so na njih tudi raztrganine, luknje in druge poškodbe. Predstavljeno bo, kako so se s poškodbami na slikarskih nosilcih konservatorji-restavratorji spopadali v preteklosti in kako bi k istim poškodbam pristopili danes. Obvezne prijave na izobrazevanje@mg-lj.si.

Predavateljica Liza Lampič, konservatorka-restavratorka.

 

četrtek, 23. marec | 17.00–18.00 | Kaj in kako z voščeno-smolnim podlepljanjem

Voščeno-smolno podlepljanje vpliva na fizikalne, materialne in estetske karakteristike slike. Kako obravnavati te slike danes in prihodnosti?

Prestavljena bodo nova spoznanja ter smernice za konservatorsko-restavratorske posege na tovrstnih slikah, ki smo jih soustvarili udeleženci Master Classa Dutch Method Unfolded, ki je nastal v sodelovanju z Univerzo v Amsterdamu in Canvas Initiative Getty Foundation. Obvezne prijave na izobrazevanje@mg-lj.si.

Predavateljica Simona Škorja, konservatorka-restavratorka.

Obvestila

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Osvetlitev delovnega mesta za en dan - možnosti za študente

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Odprtost knjižnice (1.6.-30.9.2023)

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Poziv za prijavo najboljših diplomskih in magistrskih del

Oddelek za prevajalstvo

Sprememba GU Nike Kocijančič Pokorn

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo

Knjižnica in tajništvo – stavka v visokem šolstvu (13. in 14. 6. 2023)