30 let lektorata za nizozemski jezik in kulturo

30 let lektorata za nizozemski jezik in kulturo

30 let lektorata za nizozemski jezik in kulturo

Prisrčno vabljeni na spletni dogodek, s katerim bomo obeležili 30. obletnico lektorata za nizozemski jezik in kulturo Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Dogodek bo potekal v sredo, 2. decembra 2020, ob 17.00 uri.

Na tej povezavi si lahko preberete več o zgodovini lektorata, ki ga je v 30. letih obiskovalo nad 600 študentov, v sodelovanju s številnimi tujimi univerzami pa je na njem predavalo več kot 40 gostujočih predavateljev, pesnikov, pisateljev, znanstvenikov in novinarjev. Temelje zanj je postavil Paul van den Heuvel (1956–2015) z Nizozemske, ki je vodil lektorat prvih sedem let. Med njegovim službovanjem v Ljubljani je nizozemščina postala del študijskega programa in leta 1996 je vodenje lektorata prevzela Anita Srebnik.

Na spletnem dogodku bo premierno prikazan kratek film Življenje z nizozemščino, ki ga je režirala in zanj scenarij napisala ugledna novinarka Ksenija Horvat. Ob filmu bo potekal pogovor z veleposlanikom Kraljevine Nizozemske, gospodom Marcom Hennisom, uveljavljeno prevajalko iz nizozemščine Stano Anželj in lektorico za nizozemski jezik in kulturo Anito Srebnik. Moderirala ga bo Ksenija Horvat.

Več informacij o dogodku tu.

Zadnje novice
15. 03. 2024

Prof. dr. Marta Verginella med izjemnimi mentoricami in mentorji Univerze v Ljubljani

Med izbranimi mentoricami in mentorji je tudi prof. dr. Marta Verginella z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete (Anže Malovrh, STA; vir: Univerze v Ljubljani)
15. 03. 2024

Slavnostni govor dobitnice nagrade Prešernovega sklada mag. Miljane Cunta na slovesni podelitvi diplom Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo

Slavnostna govornica mag. Miljana Cunta, predstojnik prof. dr. Tone Smolej in gostujoča profesorica s Filozofske fakultete v Zagrebu izr. prof. dr. Ivana Brković (foto: arhiv Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo)
13. 03. 2024

Članek prof. dr. Mojce Ramšak v novi številki Revije za evropske študije

Nova številka Revije za evropske študije nosi naslov Ponovna predstavitev COVID-19: Biopolitika, digitalizacija, državljanstvo