Travma in etnološko/antropološko terensko delo

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabi na predavanje Katarine Juvančič z naslovom Travma in etnološko/antropološko terensko delo, ki bo 18. decembra 2023 ob 11.20 (pred. P2, Zavetiška 5). 

Etnologi_nje in antropologi_nje pri svojem etnografskem delu, v stiku z ljudmi ter njihovimi zgodbami večkrat naletijo na trav        matične vsebine, kot so izkušnje vojn, begunstva, kolonizacije, naravnih in človeških nesreč, različnih vrst nasilja, zlorab in ostalih travmatskih doživljanj. Te zaznamujejo vse sogovornike, vplivajo na način medsebojne komunikacije, razumevanje in vrednotenje (kolektivnega, individualnega) spomina, lahko pa tudi na namen, potek in cilje etnografske raziskave. Predavanje osvetljuje nevroznanstveni, antropološki in psihosocialni pogled na travmo v povezavi z aplikacijo tovrstnega znanja na terensko in raziskovalno delo.

Katarina Juvančič je univ. dipl. antropologinja, etnologinja ter sociologinja kulture. Med leti 2004 in 2008 je delovala kot mlada raziskovalka na OEIKA FF, nato se je kot poklicna kantavtorica ter glasbena kritičarka in esejistka posvetila glasbeno-umetniški poti. Po specialističnem podiplomskem študiju Relacijske družinske in zakonske psihoterapije svojo pot nadaljuje tudi kot psihoterapevtka stažistka na Študijsko-raziskovalnem centru za družino.

Dogodki

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan

Oddelek za filozofijo

Konferenca, posvečena Mahatmi Gandhiju